Et godt CV er målrettet det job du søger, hvorfor det er vigtigt, at du bruger tid på at lave et CV, der fremstår professionelt, overskueligt, enkelt og flot, med de vigtigste informationer om dig og dine kompetencer.
Dit CV skal indeholde alt din erfaring; erhvervserfaring, udannelsesmæssig erfaring, eventuelle kurser og en personlig profil. Derfor bør du sætte dit CV i kronologisk rækkefølge, hvor din seneste erhvervede erfaring står først.
En arbejdsgiver kigger oftest på dit CV først, danner sig et overblik over det og bruger cirka tre minutter på at læse det igennem, hvorudfra han eller hun vælger, hvorvidt din ansøgning er interessant nok til at blive gennemlæst.
#1: Målret dit CV med en kompetenceprofil
Lige såvel som du målretter din ansøgning, skal du gøre det samme med dit CV på 10-15 linjer øverst i CV’et Derfor er det essentielt, at du sætter dig godt ind i virksomheden, hvor du søger job.
Hertil er det vigtigt, at du overvejer, hvem der er målgruppen, da det er dem, der skal læse dit CV. Sæt dig i modtagerens sted og overvej hvad de er interesseret i at læse. Det er vigtigt, at du er konkret og skarp på, at du med dine kompetencer kan dække deres behov.
Alt andet bliver overflødigt og uinteressant for modtageren. Skriv derfor om dine erhvervserfaringer og koble dem op på det de har brug for, det vigtigste de søger i en ny medarbejder – gerne med et konkret eksempel, hvis pladsen er til det. Ellers, så husk på at dit CV underbygger din kompetenceprofil.
#2: Dit CV skal indeholde en overskuelig og enkel oversigt over din erfaring
Det har stor betydning, at dit CV er overskueligt opsat, så det er nemt for arbejdsgiver at danne sig et overblik over din relevante erfaring. Sæt dit CV op i omvendt kronologisk rækkefølge, hvor din seneste erhvervserfaring står først. Så ser arbejdsgiver hvad du senest har beskæftiget dig med.
Du må gerne sortere i din erhvervsmæssige erfaring, hvis du har meget, som er mindre relevant i forhold til den specifikke stilling. Det er bedre at have 3-5 relevante jobs, end 20 mindre relevante, så dit CV ikke fylder 10 sider.
Der er dog ingen regler for hvor langt et CV må være, men er det meget langt, bliver det uoverskueligt for arbejdsgiveren at sætte sig ind i. Det på sidste sider bliver højst sandsynligt ikke læst, alligevel.
Du må også gerne kombinere erfaringer. Det kan for eksempel være, at du har været ansat som deltid i en dagligvarebutik, hvor du senere er blevet fuldtidansat. Du må også gerne anvende en og samme erhvervserfaringsoverskrift, hvis du eksempelvis har arbejdet i tre forskellige modebutikker – også selvom det ikke var samtidig – så længe branchen er nogenlunde den samme og dine arbejdsopgaver mindede om hinanden.
Husk også, at det ikke udelukkende er joberfaring og din uddannelsesmæssige baggrund, der er relevant i denne sammenhæng. Hvis du eksempelvis har været på et Office365 kursus eller lignende, er det også værd at have med i dit CV.
Hvordan opstiller man sin erhvervserfaring?
Skriv kort og forklar hvad dit arbejde og dine arbejdsopgaver indebar. Har du eksempelvis arbejdet på et bosted der hed Stjernekikkerten, er det en god idé at skrive noget ala, at Stjernekikkerten er et bosted for personer med varig fysisk eller psykiske funktionsnedsættelse, som tilbydes en målrettet indsats via en rehabiliterende tilgang.
Dertil kan du med fordel liste dine primære arbejdsopgaver og erhvervede kompetencer i punktform. Undgå at liste hver en lille ting du lærte, skriv kun det mest essentielle. Det samme gør sig gældende ved uddannelsesmæssig erfaring og kursuser du har deltaget i.
#3: Gør dit CV letlæseligt og sæt det pænt op
Et pænt opsat CV betyder meget i forhold til om modtager gider bruge tid på at læse det. Ser dit CV pænt, let overskueligt og struktureret ud vil han eller hun med stor sandsynlighed gennemlæse dit CV.
Sørg derfor for at der plads mellem dine afsnit i CV’et og gør det pænt at se på. Anvend samme skrifttype, linjeafstand, farve overskrift og layout som i den vedlagte ansøgning. Husk at send dit CV samt ansøgning som PDF-fil, så layoutet ikke ændres.
#4: Ret korrektur
Når dit CV er færdigt er det en god idé at læse korrektur, så det står helt skarpt uden grammatiske fejl. En simpel grammatisk fejl kan have betydning for om dit budskab modtages. Gennemgå også dit CV, så du er sikker på at navne står korrekt.
Bed eventuelt en i din omgangskreds om at læse dit CV igennem fejl, så kan du få feedback på både det grammatiske, og om dit CV står helt skarpt, og er klar til at blive sendt afsted.
#5: Anvend et professionelt og vellignende billede
Der skal billede på dit CV, og her er det vigtigt, at du ikke vælger et, hvor du står på stranden på Ibiza, eller har et filter med katteøre på. Vælg et billede der er vellignende, og ser professionelt ud. Få gerne en ven til at tage et billede af dig, oftest kan det ses på vinklen, hvis det er en selfie.
#6: Lav en personlig profil
I det gode CV er der også en personlig profil, hvor du fortæller om hvem du er som person og hvilke fritidsinteresser du har. En arbejdsgiver vægter også dine personlige kompetencer højt. Er du eksempelvis sportsinteresseret og går i fitness, vil arbejdsgiveren tænke at du er sund og rask, hvilket er et plus på for en arbejdsgiver.
Det kan være en god idé at koble dine personlige kompetencer op på faglige kompetencer, hvor du eksempelvis fortæller, at du via din fritidsinteresse har lært en masse ting, som du har haft gavn af på en arbejdsplads.