Praktikansøgning: 10 effektive råd til at lande den praktikplads, du drømmer om

Sådan skriver du en god praktikansøgning.
Sådan skriver du en god praktikansøgning.
Vil du gerne i praktik, men er i tvivl om, hvad en god praktikansøgning indeholder? Så er det en god idé at sætte dig ind i det, så du har de bedste forudsætninger for at få den helt rigtige praktikplads. Se her, hvordan du skriver en god praktikansøgning, der giver pote.

Søger du en praktikplads, men er i tvivl om hvad en god praktikansøgning skal indeholde, får du her 10 gode råd til at skrive den perfekte praktikansøgning – så du lander praktikpladsen, du drømmer om. Måske det fører til en fuldtidsansættelse senere hen. Uanset hvad, så din praktikansøgning essentiel for din videre karriere, da den kan fungere som springbræt og sikre, at du får noget på CV’er.

Du kan bruge nedenstående råd, uanset om du søger en praktikplads i forbindelse dit studie på executive business education, som pædagogstuderende, tømrer eller noget helt tredje. Det væsentlige er, at du leder efter en praktikplads, hvor du kan få love til at omsætte den teori, du har lært, til praksis – og det er guld værd senere i din karriere.

#1: Sæt dig ind i stedet hvor du søger

Du bør sætte dig grundigt ind i virksomheden, inden du søger praktikplads hos dem. På den måde er du også sikker på, at det er noget du oprigtigt er interesseret i. Fortæl virksomheden hvad der motivere dig for at komme i praktik hos dem og brug det aktivt i din praktikansøgning, så du er sikker på, at de føler, at den er målrettet nøjagtigt den specifikke virksokhed.

Sørg for at være så konkret som muligt. Det må gerne fremstå tydeligt af din praktikansøgning, hvorfor du passer ind hos dem frem for en anden. Søger du en praktikstilling ud fra et praktikopslag, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvad stillingen går ud på, før du søger, så virksomheden rent faktisk kan se, at de kan bruge dig til noget.

#2: Ring til virksomheden, før du skriver praktikansøgning

Det kan være en god idé at ringe til praktikstedet, inden du går i gang med at udarbejde din praktikansøgning. Det gør sig især gældende, hvis der er noget, du er i tvivl om i forbindelse med praktikstillingen. Her kan du spørge dem om forskellige ting ud fra virksomheden, så du kan få det med i din praktikansøgning.

Samtidig viser det virksomheden, at du er interesseret i stillingen. Du bør dog undgå at ringe umotiveret til en potentiel praktikplads, da det kan forstyrre de ansatte i deres arbejdsdag. Derfor er det altid en god idé udelukkende at ringe og spørge ind til praktikpladsen, hvis du har set et opslag, hvor virksomheden søger en praktikant.

#3: Tag praktikansøgningen lige så seriøs som en jobansøgning

Når du skriver din praktikansøgning, er det vigtigt, at du tager den lige så seriøst, som hvis du skulle skrive en jobansøgning. Det er ikke svært for modtageren at vurdere, om du rent faktisk brænder for stillingen eller ej – og det smitter af på deres afgørelse af, om de vælger dig som praktikant, eller om stillingen går til en anden.

Skriv derfor en motiveret ansøgning lige såvel som du ville gøre ved en jobansøgning. Det tager noget tid at skrive en god praktikansøgning, så vær tålmodig og brug den tid, det tager. Det kan være at praktikken fører til en fastansættelse. Uanset hvad, så er det altid godt at have en god praktikplads på dit CV, når du skal søge job senere.

#4: Gør din praktikansøgning personlig

Nævn noget personligt i din praktikansøgning og projekter det over på praktikstillingen. For eksempel kan det være at du spiller fordbold i din fritid, hvilket gør dig til en teamplayer, som er god til at holde hovedet koldt i pressede situationer. Skriv på en måde, så de husker dig for din personlige egenskab.

Herudover er det naturligvis vigtigt at være opmærksom på, at det er en hårfin grænse. Det kan hurtigt komme til at lyde en smule sjusket, hvis du skriver om dine fritidsinteresser, såfremt disse ikke på nogen måde har relation til praktikansøgningen eller -stillingen. Det er derfor vigtigt, at du kobler de to ting sammen, så det er relevant at skrive om.

#5: Vær skarp på dine kompetencer og kvalifikationer

Ligesåvel som du skal skrive noget personligt, skal du skrive om hvad du kan bidrage med til virksomheden. Her er det væsentligt at du har sat dig godt ind i stedet du søger praktik hos, så du sørger for at afdække deres behov med dine kompetencer og kvalifikationer. På den måde kan virksomheden se, at de rent faktisk får noget ud af at have dig i praktik.

Selvom du typisk vil skrive din praktikansøgning i forbindelse med dit studie, så er det vigtigt at huske på, at du rent faktisk kommer ind på en ægte arbejdsplads. Virksomheden har en forretning, som de skal drive, og derfor er det væsentligt, at du sørger for at gør opmærksom på, hvordan du rent faktisk kan bidrage med reel værdi til virksomheden.

#6: Tilpas sproget og skriv ikke for meget

Når du har sat dig ind i virksomheden og dens ledelse, har du en idé om hvem modtager er. Tilpas dit sprog så det passer til modtageren, vær konkret og undgå at bruge for mange fyldord. Jo mere konkret og direkte du er, desto bedre vil din praktikansøgning fremstå – og samtidig vil det være nemmere at skimme den igennem, hvilket er en klar fordel.

Dermed undgår du også at bruge for meget plads på mindre vigtige ting i din praktikansøgning. Husk at en praktikansøgning kun må fylde omkring en A4-side, hvilket svarer til cirka 2.400 tegn. Du bør derfor ikke skrive mere, da de fleste virksomheder modtager mange praktikansøgninger om året, og derfor kan det være en ulempe at skrive for meget.

#7: Husk formalia

Formalia er vigtigt, så husk det nu. Det gør din praktikansøgning overskuelig at se på og lettere for modtager at læse. Skriv enten i Arial størrelse 11 eller Times New Roman størrelse 12 og hav minimum 1,15 i linjeafstand. Når det er sagt, så kan du godt fravige fra kravene, såfremt du ved, hvad du laver. Du skal gå efter et simpelt og stilrent look.

Det betyder samtidig, at du for alt i verden skal undgå at bruge forskellige grafikker og andet for at ‘spice’ din praktikansøgning op. Det efterlader bare et sjusket udtryk, som ikke har meget at gøre med en professionel arbejdsplads. Hvis du vil have de bedste forudsætninger for at lande en praktikplads på baggrund af din praktikansøgning, så hold dig til formalia.

#8: Vedhæft kun relevante bilag til din praktikansøgning

De fleste stillingsopslag fremhæver, hvad du skal vedlægge din ansøgning. Dit CV skal altid medsendes, og herudover kan det være at du skal vedlægge relevant dokumentation i form af et eksamensbevis, udtalelser eller lignende. Det gør det nemmere for virksomheden at vurdere, hvad de kan forvente, hvis din praktikansøgning ender med at give pote, så du får en praktikplads hos dem.

Undgå dog at sende alt du har liggende med, medmindre virksomheden udtrykkeligt beder om det. Der er stor forskel på hvad virksomheder ønsker at få af bilag, og derfor er det bedre at holde dig til at sende det, der er et krav. Hvis der ikke er nogle krav, så skal du sørge for at sende en praktikansøgning og dit CV – og eventuelt eksempler på dit arbejde.

#9: Få hjælp fra andre

Det er en rigtig god idé at få hjælp af én, du kender, inden du sender din praktikansøgning afsted til virksomheden. Han eller hun kan læse din ansøgning igennem, give dig konstruktiv feedback, og fortælle hvorvidt dit budskab står klart og skarpt. Hvis det ikke gør det, så er det vigtigt, at du får styr på det, inden du sender din praktikansøgning afsted.

Du kan med fordel også få flere personer til at gennemgå din praktikansøgning, inden du sender den afsted til virksomheden. Jo flere, du får feedback fra, desto sikrere er du på, at din praktikansøgning rent faktisk fungerer, så du har de bedste forudsætninger for at lande din drømmepraktikplads – og dét kan have afgørende indflydelse på din videre karriere.

#10: Forbered dig til jobsamtalen

Når du bliver kaldt til samtale, er det en god idé at øve dig, så du ved nogenlunde, hvad du gerne vil sige, når du sidder derinde. Få hjælp af en ven eller familie, hvor I gennemspiller en praktiksamtale, så du kan øve dig og få lagt noget af nervøsiteten fra dig. Husk på, at det bare er mennesker, du skal snakke med.

Dertil skal du undersøge, hvor praktikstedet ligger fysisk, så du kan afsætte den tid det tager at transportere sig derhen. Mød op 5-10 minutter før samtalens tidspunkt, hvis du vil vise, at du er mødestabil og tager mødetiderne seriøst. Det vil efterlade din potentielle praktikplads med et positivt indtryk af dig, så du har de bedste forudsætninger for at få praktikpladsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like
Read More

It-supporter: Hjælp virksomheder med support og vedligeholdelse af it-løsnignen

Som it-supporter kan du besidde mange stillinger. Du kan enten få job hos en virksomhed, som har brug for en teknisk dygtig person, der kan varetage og supportere deres it-løsninger. Du kan også få job hos en virksomhed, der tilbyder it-support, hvor du får mange forskellige opgaver. Læs mere om, hvordan du lander et job som it-supporter her.
Read More
Read More

2 tips til dig som er jobsøgende

Det kan være en svær tid for mange, når man er jobsøgende. Pludselig er der ingen struktur i hverdagen, hvilket kan være til besvær for mange. Hvad skal man stå op til – og hvordan skal man få dagen til at gå? Selvfølgelig kan det også være frustrerende for mange ikke at have deres sædvanlige indkomst. Hvordan kommer man hurtigt videre til det næste job? Vi giver dig nogle tips her i artiklen.
Read More