Guide: Hvad er en LEI-kode?

Hvad er en LEI-kode? Kort sagt, så er en LEI-kode en standardiseret kode, som består af 20 tegn og bogstaver. Den anvendes til at identificere virksomheder og juridiske enheder, som opererer indenfor finansverdenen – eksempelvis virksomheder, der udfører finansielle transaktioner eller handler med værdipapirer.

LEI fungerer på samme måde som det danske CVR

LEI er en forkortelse for Legal Entity Identifier, og den fungerer på samme måde som det danske CVR-system. CVR anvendes dog udelukkende i Danmark, mens LEI er den europæiske standard, ligesom den også anvendes i store dele af verden. I den forbindelse er LEI-koden sammenlignelig med et internationalt CVR-nummer, omend den primært anvendes til at identificerer virksomheder, der udfører transaktioner og/eller handler med værdipapirer.

En anden væsentlig forskel fra CVR-nummere og LEI-koden er, at LEI-koden ikke er gratis, da den skal fornyes hvert år. Det kræver, at der indbetales et årligt gebyr, som går til regulering og drift af systemet samt til administration.

Hvad udgør et LEI-nummer?

Ligegyldigt, hvilken form for virksomhed der er tale om, vil LEI-koden være opbygget på samme måde. Det består som nævnt af 20 tegn, og det er opbygget af både tal og bogstaver. Talrækken er baseret på det, der kaldes for ISO 17442-standarden.

LEI-nummeret er opbygget på følgende måde:

  • Tegn 1-4: Identifikation af LOU, som står for Local Operating Unit.
  • Tegn 5-18: Identifikation af den juridiske enhed, nummeret tilhører.
  • Tegn 19-20: Verifikation af virksomhedens identitet.

Formålet med LEI er at sikre, at finansielle systemer og transaktioner er gennemsigtige. Det forhindrer på den måde økonomisk kriminalitet som eksempelvis hvidvask. LEI anvendes ligeledes til at regulere finansielle faktorer i jurisdiktioner, som anvender systemet.

Strukturen bag LEI

Det er vigtigt, at sikre, at LEI-systemet er både gennemsigtigt og pålideligt, og derfor har LEI-systemet en tredelt struktur. Denne består af ROC, som står for Regulatory Oversight Committee, der er et råd bestående af tilsynsmyndigheder, der sikrer kontrollen over systemet.

Herudover består den af LOU, som står for Local Operating Unit, der er et lokalt organ, som står for at udstede LEI-koder til lokale ansøgere. LEI Service er dem, der udsteder LEI-koder i Danmark. Sidste led i kæden er GLEIF, som står for Global Legal Entity Identifier Foundation, som er en fond, der står for koordinering og kontrol med LEI-koderne.

Sådan får din virksomhed en LEI-kode

Hvis din virksomhed skal have en LEI-kode, skal du ansøge om det. Det er vigtigt, at du ikke bare ansøger selv, men at du vælger en LOU, som gør det for dig. Her skal du indtaste dit CVR-nummer, hvorefter dine oplysninger hentes fra CVR-registret. Når det er sket, håndterer LOU’en ansøgningen for dig – og det vil ofte tage et par minutter eller et par dage, hvis du ansøger om en ny LEI-kode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.